Please enable JS
Айшенур

Айшенур

Айшенур e от най-младата генерация народни певици в музикална компания “Пайнер”. Тя не е непознато име за почитателите на фолклора. Изпълнява народни песни от различни области, но предпочита тракийските и странджанските. Тя е една от певиците, която утвърждават името си и с нова авторска музика на фолклорна основа. Айшенур има огромен сценичен опит, отлично познава българския фолклор, чудесно изпълнява всяка една песен, но тя е и даровит композитор, който успява да сътвори чудесни фолклорни мелодии, приемани и обичани от публиката. В репертоара си предлага голям брой заглавия от българския и балканския фолклор, попфолк, естрада и други популярни заглавия.

Айшенур Орханова Юсеинова е родена на 25.05. в гр. Сливен. Детството и преминава в с. Боров дол, област Сливен. От малка се занимава с музика, участва в концерти с народни песни и танци, организирани от читалището в селото. Когато е на 11 години семейството се мести в Свиленград. Там започва да посещава уроци по солфеж. Айшенур посещава и уроци по народно пеене при народната певица Кичка Савова в гр. Стара Загора. В Свиленград гласовитото момиче учи в профилирана паралелка в СОУ “Д-р П.Берон”. Още тогава тя печели награди от музикални фестивали и конкурси, През 2005 год. постъпва в НУФИ “Филип Кутев” в гр. Котел с профил народно пеене. По-късно завършва висше образование за степен “Бакалавър” със специалност “Музикална педагогика” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, а след това и за степен “Магистър” по същата специалност, отново в СУ “Св. Климент Охридски”.

Още като ученичка в НУФИ “Филип Кутев” Айшенур печели награда на Националния детско-юношески конкурс за индивидуални изпълнения на фолклор “Песенна дъга над Кутев” в гр. Котел през 2009 година. През същата година Айшенур спечелва награда и на Шестия национален конкурс за изпълнители на тракийски фолклор “С песните на Стайка Гьокова” в гр. Карнобат. През 2010 година, като ученичка в Националното училище за фолклорни изкуства “Филип Кутев” – Котел, Айшенур печели Голямата награда на конкурса “С песните на Вълкана Стоянова” в Стралджа с песента “Женала е дюлбер Яна”. При награждаването си талантливото момиче споделя, че обича красивите песни на Вълкана Стоянова, а директорката на НУФИ “Филип Кутев” Мария Градешлиева заявява, че Айшенур е една от най-добрите певици в музикалното училище и съобщава, че Айшенур е избрана за концертите в Коста Рика. Пак през 2010 година Айшенур става лауреат на конкурса “Млади фолклорни таланти” в БНР, където записва доста автентичните народни песни:”Тих вятър вее”, “Ходи бульо”, “Аврам зорница думаше” и др.

През 2011 година Айшенур отрива Гала концерта на “Млади фолклорни таланти” в БНР, излъчван директно по Програма Хоризонт, с изпълнение на песента “Мама Линдя люлееше”. През 2012 година Айшенур взема участие във второто издание на Националния фолклорен фестивал “С песните на Кичка Савова” в село Сладун, Свиленградска община, като една от вече доказалите се ученички на Тракийския славей Кичка Савова. През лятото на същата година младата певица взема участие и в Първия фестивал на възпитаниците на националните училища по фолклор в Котел и Широка лъка “Да се срещнем с песен”. По-късно, в края на сезона, Айшенур се присъединяава към Формация “Илиев”, създадена по-рано през годината по идея на кларинетиста Илия Илиев /професора/, където изпълнява вокалните партии в записите им. Айшенур заедно с формация “Илиев” печелят наградата “Песен на месеца” за август 2013 година, в класацията “Надпяване” на програма “Христо Ботев” на БНР. Това ги нареди сред участниците в Гала концерта на победителите от класацията “Надпяване” в Първо студио на БНР. През 2013 год. Айшенур спечели и Златна статуетка на Националния конкурс “Пиленце пее” - с песните на Надка Караджова” в София.

Айшенур се присъединява към музикална компания “Пайнер” през месец юни 2014 год. Милко Калайджиев е човекът, който и е помогнал да получи възможност за прослушване в студиото на “Пайнер”. Айшенур се представила отлично и веднага получила предложение за професионален договор. Тя споделя, че подписването на договора с “Пайнер” за нея е сбъдната мечта и признава музикалните си пристрастия: “Обичам българския фолклор и музиката на Тракия, но много харесвам и музиката на Странджа”. Именно на песен от тракийския край - “Мерак се пусти разпаля”, заложи младата певица за своя дебют в ефира на телевизия “Планета Фолк”, както и в официалния канал в YouTube – PlanetaOfficial, а по-късно тя представи и видеоклипа на още една своя песен - “Залюбих, мари мамо”. Като изпълнител на “Пайнер” Айшенур е редовен участник във фолклорните програми, заснети в комплекс “Приказките” и излъчвани по трите телевизионни канала “Планета”, “Планета фолк” и “Планета HD”. Младата певица продължава да записва нови песни и все по-активно да създава свои авторски песни. През лятото на 2015 година Айшенур взема участие в Празничния концерт “25 години “Пайнер” в Стара Загора, където изпълнява авторската си песен “Невестино хоро”. Нейното изпълнение е включено в тройното DVD и в аудиодиска от концерта. До края на годината таланливото момиче записва още две нови песни в своя репертоар: “Кумува песен” и “Празник най-голям”. “Кумова песен” е по музика на проф. Илия Илиев, като мелодията е типична за Северняшката фолклорна област. “Празник най-голям” е по музика и текст на самата Айшенур.

“Празна чаша” е проектът, с който певицата започва 2016 година. В печатляващото видео се включват с оригинална хореография и прекрасните танцьори от формация “Етноритъм”. През лятото тя представя видеото на още една нова песен - “Обич и надежда”. Видеоклипът е реализиран в автентичната атмосфера на град Елена, а за красивото внушение на мелодията допринася и хореографията на танцова формация “Тракийци”. От началото на своята професионална кариера, Айшенур се утвърждава не само като отлична народна певица, но и като талантлив автор, записвайки и много песни по своя музика и текст: “Буля Калина думаше”, “Залюбих мъри мамо”, “Мерак се пусти разпаля”, “Невестино хоро”, “Празник най-голям” и др.

В своя индивидуален репертоар Айшенур изпълнява фолклор от различните фолклорни области на България, авторски фолклор, популярни и обичани хитове, българска естрада, балкански фолк.

Награди

2009 - Национален конкурс “Песенна дъга над Кутев” в гр. Котел - Първа награда

2009 - Шести национален конкурс “С песните на Стайка Гьокова” в гр. Карнобат - Трета награда

2010 - Конкурс “С песните на Вълкана Стоянова”, Стралджа - Голямата награда

2010 - Детски радиоконкурс “Млади фолклорни таланти” на БНР

2013 - Национален конкурс “Пиленце пее” - с песните на Надка Караджова” София - Златна статуетка

2013 - Класация “Надпяване” на БНР - “Песен на месеца” /с формация “Илиев”/

Изяви

През лятото на 2015 е сред участниците на Празничния концерт “25 години “Пайнер” в Летния театър на Стара Загора

Хитове

“Буля Калина думаше”, “Залюбих мъри мамо”, “Мерак се пусти разпаля”, “Невестино хоро”, “Празник най-голям”, “Женала е дюлбер Яна”, “Тих вятър вее”, “Ходи бульо”, “Абрам зорница думаше”, “Мама Линдя люлееше”, “Празна чаша”, “Кумова песен”, “Обич и надежда”