Please enable JS
Иван Динев - Устата

Иван Динев - Устата

Устата е едно от най-големите имена на българската музикална сцена. Появява в българската хип-хоп култура през 90-те години. Винаги търсещ, експериментиращ, винаги провокиращ, имащ смелостта да се преобразява на сцената от Американския президент до Великия диктатор. Устата винаги разкрива светлото лице на хип-хопа, основното му оръжие е смехът, иронията дори пародията облечена в ефектни рими. Няма равнодушни към римите му - или го ругаят, или го аплодират.

Устата /Иван Георгиев Динев/ е роден на 10 октомври 1977 г. в с. Трояново, Стара Загора. Учи в математическата гимназия в Града на липите, където е популярен като Иван Рапа. Става шампион на България по брейк през 1992 г. Завършва висшето си образование в УНСС, София. Музикалната си кариера Устата започва през 1995 г. като съосновател на група “XXL”, с която издава два албума: “Деградация” и “Важен е размерът”. През 1998 г. Устата се запознава с Lady B и с DJ Станчо, и скоро тандема се превръща в една от атракциите на Black Party и хип-хоп фестивалите, а през 2000 г. изпълнения на Устата са включени в няколко български рап компилации. След това Устата решава да започне самостоятелна кариера и записва песента “Да не ми прилича на…”. Следват съвместни проекти с Джон Калека, Руши Виденлиев, с Румънеца и Енчев. Името на талантливия изпълнител става все по-популярно с успеха на новите колаборации.
Големият успех за Устата идва през 2004 год. с мега хита “Всички дрехи ми пречат”, включен в дебютния му самостоятелен албум “От уста на уста”. Парчето определя специфичния хип-хоп стил на звездата и дава старт на зашеметяваща популярност в цялата страна. Истински рекорд е престоя на песента “Всички дрехи ми пречат” 17 седмици в челната десятка на националната класация “Българският Топ 100”, а под №1 се задържа повече от месец. С песента “Всички дрехи ми пречат” Устата стига до финала на конкурса за Евровизия.
Следващите години са като творческа експлозия за Устата - бурен водовъртеж от хитове, ексцентрични клипове, скандални дуети, но довели до първи места в класациите, множество номинации и награди, и като цяло - три успешни албума. Всичко това, поднесено от Устата с тънък хумор, провокация и неповторим за територията на България “pimp style”, превърнал се в негова запазена марка.
През 2008 година Устата сам отхвърля определението “рапър”, за да се впусне в експериментирането с музикалните стилове. Бариерите падат, предразсъдъците са отхвърлени, нападките – подминавани. Настъпва времето на пълна свобода в творчеството на артиста. Този период е времето на неговото участие в турнета със Слави Трифонов и “Ку-Ку Бенд”, и с “Комиците”. Изявява се и като артист - актьорската му кариера започва с малка роля на рапър - бивш затворник в телевизионната продукция Кафе Пауза на “Нова ТВ”.


През 2010 г. Устата сключва най-големия рекламен договор в своята кариера със световния шоколадов гигант NESTLE, който се доверява на ексцентричния, нестандартен и провокативен стил на Устата. След две години “творческа почивка”, в началото на 2012 г., Устата подновява и дуетите си със Софи Маринова. Показателни са и номинациите на Устата и на песни в негово изпълнение за различни музикални награди в този период: номинации за най-добър изпълнител, песен и албум на телевизия ММ от 2004 до 2007 година, за дует на списание “Нов фолк” от 2004 до 2010 година, за дуетна песен на телевизия “Планета” за 2008 год. с Галена, за изпълнител, песен, дуетна песен, албум, видеоклип на телевизия “Фен” от 2007 до 2010 година.
Още едно категорично доказателство за качества на Устата като изпълнител са десетките покани към него за дуетни песни. В този период Устата е реализирал съвместни проекти с: Лора Владова и Светозар Христов, Азис, Тони Стораро, Милко Калайджиев, Долорес Естрада, Аристос Константину, Деси Слава и Манди, Илиян, Стефани, Трио Сопрано.
В началото на месец октомври 2015 год. се появява поредния уникален музикалне експеримент на Устата, този път с дамското Трио Сопрано, песента “Усещам те” - ефектна и красива сплав от опера и рап. Месец по-късно Устата подписва договор с музикална компания “Пайнер”. Работата му с популярното оперно трио не е първия му съвместен проект с изпълнители на “Пайнер”. Преди това Устата е записвал с Милко Калайджиев, Деси Слава, Сиана, Илиян. Навръх Коледа се появява новото му самостоятелно парче “Гали, гали, гали”, в което съчетава типичен американски рап с балкански мотиви. През пролетта на 2016 Устата представи новото си хитово предложение “Чужда стая”, записано съвместно с Деси Слава.
Програмата на Устата не може да се вмести в стандартните критерии и да се опише с няколко думи. Това е сбълъсък с една артистична вселена, която показва всяко от различните си лица и възможности. Това е забавна емоционална експлозия от сблъсъка на класическия поетичен порядък с тъмната музикална сила на новото поколение. Някои искат да го напляскат, за сега удържимо, но всички останали ръкопляскат неудържимо.

Награди

2004 - Награди на “Мело ТВ Мания” БНТ - Най-добър рап изпълнител

2005 - Награди на ММ ТВ - Най-добър хип-хоп албум
2006 - Награди на сп. “Блясък” - Звезда на годината /със Софи Маринова/
2007 - Годишни награди на “Нов фолк” - Дует на годината /със Софи Маринова/
2007 - Годишни награди на “Нов фолк” - Кавър версия на годината /със Софи Маринова/
2007 - Годишни награди на “Фен тв” - Най-добър попфолк дует /със Софи Маринова/
2009 - Годишни награди на “Фен тв” - За принос в развитието на българската музика