Please enable JS
Ивелина Колева

Ивелина Колева

Ивелина Колева е едно от водещите имена на новата вълна народни певици, която утвърждава името си и с нова авторска фолклорна музика, освен със значителния репертоар от добре познати народни песни и песни от други жанрове. Тя притежава стабилен глас със значителен диапазон, има богат сценичен опит, отлично познава българския фолклор, великолепно интерпретира всяка една песен и нещо повече - сама тя създава чудесни песни, които публиката запява и приема като част от българския фолклор.

Ивелина Колева Иванова е родена на 21 януари в град Добрич. Закърмена е с народната песен от малка. На 12 години започва да изучава народно пеене става част от детския хор в Центъра за работа с деца към Младежкия дом. Година по-късно детският хор изнася редовно концерти в курорта Албена. Завършва средно образование в музикална паралелка с профил “Народно пеене” в СОУ “Св. Климент Охридски”, Добрич. По време на обучението индивидуално и като част от хорова формация участва в множество концерти в града, региона, страната и дори правят турне в Италия. Солов и с хора се явяват на певчески конкурси, където печелят различни награди и отличия. Още тогава Ивелина Колева прави първите си опити да композира собствени песни.
Певицата продължава образованието си в Шуменския университет, където взема бакалавърска степен по “Публична администрация”, а след това и магистратура “Социална администрация в публичния сектор”. В този период започва да пее с оркестър “Лира” от Добрич. Обучението и е задочно и тя има възможност да замине за Швейцария, където пее две години. След раждането на дъщеря си Виктория, Ивелина Колева остава в България и започва работа с оркестър “Извор”. Година по-късно тя участва в създаването на техния юбилеен албум, включително и като автор на три от песните. Това е първият контакт на певицата с музикална компания “Пайнер”, която издава албума “20 години оркестър “Извор”.
Паралелно с работата си като певица в оркестър “Извор”, тя започва да записва и солови проекти. Първата песен, която Ивелина Колева записва без оркестъра е дуетът със сестра и Преслава “замръкнала е хубава Яна”. Радушният прием на парчето и дава основание да продължи със самостоятелните си проекти. През 2009 година подписва договор като индивидуален изпълнител с музикална компания “Пайнер”. Ивелина Колева работи все по-активно, има изяви в Швейцария, в Турция, канена е да пее на сватби и празници в цялата страна, и все повече се утвърждава като самостоятелен изпълнител. Първата и по-сериозна публична изява е на фестивала “Пирин фолк” през 2009 год., където представя песента “С мерак, любов и песен”, която през 2014 година дава заглавието на първия и самостоятелен албум. В него тя е включила 13 песни, 8 от които са нейни авторски, а две от песните са дуети с Преслава. Едната от дуетните песни е първият им запис “Замръкнала е хубава Яна”, авторска песен на ръководителя на оркестър “Канарите” Атанас Стоев, подарък за сестрите. От присъединяването си към “Пайнер” Ивелина Колева редовно участва във всички празнични програми за телевизия “Планета” и “Планета фолк” снимани в комплекс “Приказките” и други красиви кътчета на България. Трите телевизионни канала на “Пайнер” редовно излъчват видеоклиповете, фолклорните програми на певицата и специалните музикални филми заснети за нея.
През януари 2015 година става онова, за което почитателите на двете певици отдавна се надяват - съвместен концерт на Ивелина Колева и Преслава. Мястото е град Белово, а поводът - празникът на града. През лятото на същата година Ивелина Колева взема участие с две свои авторски песни “Елена мома” и “Иван Елена тихом думаше”/с Преслава/ в Празничния концерт “25 години “Пайнер” в Стара Загора. Нейното изпълнение е включено в тройното DVD и в аудиодиска от концерта. През есента на същата година Ивелина Колева взема участие в концерта на оркестър “Канарите” на централния площад в Стара Загора, където изпълнява шест песни от техния репертоар, както и дуета със сестра си “Замръкнала е хубава Яна”. На годишните музикални награди на телевизия “Планета” Ивелина Колева е обявена за фолклорен изпълнител на 2015 година. През пролетта на 2016 година Ивелина Колева участва в Юбилейния концерт “Земьо Българска, Орфеева” на оркестър “Орфей” в Пловдив, където изпълнява песента “Изгуби си Жеко булчето” и нейната авторска песен “Всеки ден в църква замръквах”.
Няколко месеца по-късно се появява и новият самостоятелен албум с песни на Ивелина Колева “Добруджа на хляб мирише”. В него няма дуетни песни с Преслава, но е включен дует с колегата и Здравко Мандаджиев. Песента “Бате Василе” е създадена съвместно от двамата изпълнители: текстът е на Ивелина Колева, а музиката - на Здравко Мандаджиев.
През цялата си професионална кариера Ивелина Колева все повече се утвърждава и като сериозен творец, записвайки песни по своя музика и текст. В албума с оркестър “Извор” те са три, в албума “С мерак, любов и песен” авторските и песни са 8, а в “Добруджа на хляб мирише” - те са 7.
В богатия си репертоар Ивелина Колева изпълнява фолклор от различните фолклорни области на България, авторски фолклор, популярни и обичани хитови заглавия, българска естрада, балкански фолк, гръцки, сръбски и руски песни.

Награди

2015 - Годишни награди на ТВ “Планета” - Фолклорен изпълнител на годината

Изяви

Концерти зад граница

Италия, Швейцария, Турция, Германия

Мегаизяви

През есента на 2009 година Ивелина Колева участва на фестивала “Пирин фолк”, Сандански. През лятото на 2015 е сред участниците на Празничния концерт “25 години “Пайнер” в Летния театър на Стара Загора, през месец септември тя взема участие в концерта на оркестър “Канарите” в Стара Загора и пее пред 10 000 публика, а през следващата пролет пее на Юбилейния концерт на оркестър “Орфей” в Пловдив.

Хитове

“Мило ми е, мамо”, “Радо ле, Радке ле”, “Недо льо”, “Заради тебе, Гроздано”, “Залюбила Ангелина”, “Закукала кукувичка”, “Мъри, Тудоро”, “Голяма се сватба вдигна”, “Все ма е яд, мамо”, “Кой, мале, кой като мене”, “С мерак, любов и песен”, “Иван Елена тихом думаше”, “Чуйте, мало и голямо”, “Румяно, моме хубава”, “Разболя се, мамо”, “Терзи Димо”, “Три молитви”, “Замръкнала е хубава Яна”, “Камък си на мястото тежи”, “Елена мома”, “Продава се хубава Яна”, “Мъжко се дата родило”, “Две жълтици”, “Ерген ми ходиш, сине”, “Събрали ми се млади и стари”, “Харесал си е чорбаджи Георги”, “Нивите големи”, “Всеки ден в църква замръквах”, “Детелино, цвете мое”, “Ой, Минке, Минке”, “Чорбаджи Петко”, “В горите на Македония”, “Бате Василе”, “Добруджа на хляб мирише”