Please enable JS

История на музикална компания “Пайнер”

Фирма “Пайнер” започва своя път през 1990 г. с производството на аудио и видеокасети за българския пазар и за износ в чужбина. През 1993 г. дейността на фирмата започва да се разраства и обогатява и достига до пълно затваряне на производствения цикъл за всички предлагани продукти - от продуцирането до готовия им вид на пазара. Още през 1993 г. фирма “Пайнер” създава свое звукозаписно студио. В момента компанията разполага с две работещи студия за звукозапис. Те са оборудвани с апаратура, технологични допълнения и инструменти за осъществяването на професионален запис от най-високо световно ниво.

От 1995 г. функционира и самостоятелно видео студио. Фирмата разполага с професионална техника, която включва най-добрите световни постижения както за аудио, така и за видео производство.

На 13 ноември 2002 г. стартира собствената телевизия на “Пайнер” - сателитният музикален канал “Планета”. Музикалната телевизия използва богат набор от технически средства за реализация на идеите на професионалните екипи. “Планета” ТВ разполага със собствена подвижна телевизионна станция, собствена видео производствена къща, репортажни комплекти и всичко друго, необходимо за създаването на собствени видео продукти с перфектно качество.

На 15 март 2007 г. стартира втора телевизия на “Пайнер” - “Планета фолк”, която е сателитен канал за българска народна музика.

По отношение на медийната реклама фирма “Пайнер” реализира всяка идея и мечта в пълен медиен вид. Рекламата със запазена марка “Пайнер” има свой оригинален стил, утвърждаван вече почти петнадесет години, който търси максимално късото разстояние между изпълнителите и техните почитатели.

Импресарската дейност на фирмата организира участия на артистите не само в цялата страна, но и по цял свят. “Пайнер студио” организира и мащабни концерти в страната - за целта се използва висококачествената собствена концертна апаратура и осветление. През лятото на 2004 г. “Пайнер мюзик” организира едномесечно турне в 15 града на България. Турнето на звездите от “Планета Пайнер” се превърна в музикалното събитие на годината и бе посетено от над 200 000 зрители.

В “Пайнер студио” се извършват аудио и видео дублицирането, предпечатната подготовка и графичният дизайн на продукцията. Издателската къща на музикалната компания разполага със своя печатна база, изградена на най-модерните технологични решения в тази област.

Производствената база и централният офис на “Пайнер” ООД са в Димитровград. Фирмата разполага със собствен офис в София, с дистрибуторски складове и магазини в София, Пловдив, Варна, Русе, Плевен, Велико Търново, Бургас, Шумен, Стара Загора, Хасково и Димитровград. От средата на 2003 г. музикалната компания започна изграждането на ултрамодерни музикални магазини “Планета”. Такива има създадени в Пловдив, Варна, Стара Загора и два в София.

Продуцентската дейност на фирма “Пайнер” е насочена главно в областта на модерния фолк. С името “Пайнер” свързват своя творчески път най-известните изпълнители в този жанр. В последните години това са Анелия, Гергана, Ивана, Глория, Камелия, Емилия, Преслава, Мария, Малина, Вероника, Райна, Татяна, Тони Дачева, Магда, Есил Дюран и др.

Най-добрите изпълнители и оркестри на българската народна музика - Славка Калчева, оркестър “Канарите”, Виевска фолк група, Иван Дяков, Николай Славеев, Поли Паскова, Юри Крумов, Янко Неделчев др. са свързани с марката “Пайнер”.

В областта на ромската музика водещите имена са продуцирани също от “Пайнер студио”.

От 1994 г. фирмата “Пайнер” е инициатор и главен организатор на фестивала за нова авторска песен на фолклорна основа “Тракия фолк”. Първият “Тракия фолк 94” събира в Димитровград най-добрите оркестри за българска народна музика и техните солисти.

През 1995 г. попфолкът навлезе като жанр и се утвърди като предпочитана музика в България и съответно в крак с тези тенденции бе установен като задължителен раздел на фестивала “Тракия фолк 95”. Следващото издание на фестивала се състоя в Хасково, после две в Стара Загора, а петото му издание - в летния театър на Пловдив.

В края на 2004 г. музикалната компания стартира още една своя инициатива - веригата атрактивни дискотеки “Планета Пайнер клуб”. Такива има в София, Пловдив, Варна, Хасково, Русе, Благоевград, Търговище, Стара Загора, Добрич, Банско.

През лятото на 2004 г. се случи за пръв път онова събитие, което преобърна представите на мнозина за мащабите на явлението поп фолк - националното турне “Планета Прима 2004”. Най-кратко то може да бъде определено като триумфално музикално торнадо, което събра на стадионите в 15 града над 200 000 зрители. Следващите две издания на лятното турне на “Пайнер” през 2005 г. и 2006 г. надминаха успеха на първото, с което доказаха, че успехът на турнето не е случаен.

Музикална компания “Пайнер” показа реалните измерения на интереса към най-популярния музикален жанр у нас.

Всичко това определя фирма “Пайнер” като една отворена система за изява на човешките таланти и умения, утвърден търговски партньор на много фирми в страната и чужбина.